Ai fost dezabonat de la newsletterul Haisitu! ÎNCHIDE
Te-ai abonat cu succes la newsletterul Haisitu! ÎNCHIDE
Scurt istoric al orasului Timisoara
1 noapte (21 Noi - 22 Noi)

Categorii de articole

Albac 7 articole

Alba Iulia 6 articole

Arad 13 articole

Arieseni 5 articole

Azuga 4 articole

Baile Felix 4 articole

Baile Govora 8 articole

Baile Herculane 5 articole

Baile Olanesti 4 articole

Brasov 15 articole

Bucuresti 12 articole

Busteni 12 articole

Calimanesti-Caciulata 6 articole

Cluj-Napoca 7 articole

Costinesti 2 articole

Danes 1 articol

Delta Dunarii 7 articole

Eforie Nord 3 articole

Horezu 4 articole

Jupiter 3 articole

Mamaia 3 articole

Mangalia 7 articole

Maramures 8 articole

Moneasa 2 articole

Neptun 3 articole

Paltinis 3 articole

Paraul Rece 1 articol

Poiana Brasov 9 articole

Predeal 4 articole

Sebes 9 articole

Sibiu 19 articole

Sighisoara 8 articole

Sinaia 2 articole

Timisoara 3 articole

Turda 1 articol

Venus 9 articole

Voineasa 2 articole

Scurt istoric al orasului Timisoara

Municipiul Timișoara este actuala reședință a județului Timiș, fiind situat în partea de Vest a țării, în Câmpia Timișului, câmpie scăldată de două râuri importante: Bega și Timiș. Pe malurile acestor râuri s-a dezvoltat o cetate fortificată - Castrum Temesiense – cetate cunoscută din 1212.

Cetatea s-a dezvoltat de-a lungul timpului, ajungând ca între anii 1315-1323 să fie reședința regală a regelui Carol Robert de Anjou.
Timișoara este atestată prima dată ca Civitas (oraș) în anul 1342, iar în secolul al XVI-lea devine un important punct de rezistență împotriva Imperiului Otoman, de aici pornind cruciații în războiul creștin, ce s-a terminat cu înfrângerea de la Nicopole. Tot de aici pornește și campania militară condusă de Iancu de Hunedoara.

În timpul războiului țărănesc (1382-1390, război împotriva exploatării feudale) condus de Gheorghe Doja, cetatea Timișoara a fost asediată și au fost ocupate mai multe puncte fortificate. Aceasta a fost secole de-a rândul un bastion al civilizației creștine, dar în 1552 cetatea este asediată și se predă otomanilor, urmând să fie eliberată de sub dominația turcească în 1716 de către prințul Eugen de Savoya. Astfel, ajunge sub dominație habsburgică.

Sub Imperiul Habsburgic, Timișoara este condusă de o administrație militară, avându-l ca guvernator pe generalul de cavalerie Contele Mercy. Atunci Timișoara a început un proces de înflorire nemaiîntâlnit: au început transformări profunde în organizarea satelor și a orașelor, s-au construit școli, spitale, biserici și monumente, iar Cazarma Transilvania, cu o lungime de 483 de metri, era cea mai lungă clădire din Europa acelor timpuri.
Tot atunci a început colonizarea satelor și orașelor din Banat cu șvabi, slovaci și italieni, populații care s-au suprapus peste populația deja existentă compusă din români, sârbi, unguri,greci și evrei.
Astfel, Banatul devine un tărâm al toleranței, înțelegerii inter-etnice, respect și colaborare între oameni, indiferent de naționalitate sau religie.

Articole din categoria Timisoara:

Posibilități agrement în Timișoara

Timișoara este un oraș multicultural, diversitatea etnică alături de edificiile culturale diverse, făcând din acesta un oraș pe care nu trebuie să-l ratezi. Este al treilea pol cultural după București și [...]

Citeşte în continuare

Căi de acces spre Timișoara

Timișoara este reședința județului Timiș, fiind situată în partea vestică a României, în zona istorică a Banatului. Orașul este situat la întretăierea unor rute comerciale importante ce fac legătura [...]

Citeşte în continuare

Scurt istoric al orașului Timișoara

Municipiul Timișoara este actuala reședință a județului Timiș, fiind situat în partea de Vest a țării, în Câmpia Timișului, câmpie scăldată de două râuri importante: Bega și Timiș. Pe malurile [...]

Citeşte în continuare

Scurt istoric al orasului Timisoara

131 015destinații

Destinații variate: stațiuni montane, balneare, litoral, orașe și locații rurale.

632vacanțe

Toate tipurile de oferte de vacanță, de la mare și munte, la tratamente balneare și spa.

220 774hoteluri

Oferte de cazare în toată lumea: de la hoteluri până la camping-uri.

17 500rezervări efectuate

Peste 17.500 de vacanțe reușite!