Feedback

Căutare

Rezervatia naturala Rapa Rosie

Rezervaţia naturală Râpa Roşie, este situată în Podişul Secaşelor, pe malul drept al Secaşului Mare, la doar 4 kilometri de oraşul Sebeş. Accesul către rezervaţie se face din drumul ce leagă localitatea de satul Daia Română. Rezervaţia este vizibilă de la mare distanţă având o suprafaţă de peste 10 hectare, o lungime de 800 de metri şi înălţimi ale pereţilor ce variază între 50 şi 125 de metri.

Rezervaţia naturală Râpa Roşie este de o frumuseţe aparte şi are aspectul unei orgi uriaşe, formaţiunea formându-se în urma eroziunii produse de un torent în depozitele sedimentare de vârstă miocen inferioară constituite în majoritate din alternanţe de argile roşii cu gresii cenuşii şi roşii. Datorită pantei mari şi a lipsei de vegetaţie apa scursă pe versanţi, prăbuşirile şi alunecările de teren au creat un relief deosebit, reprezentat prin coloane, turnuri, obeliscuri, piramide de pământ şi contraforturi, care datorită culorii roşii şi violacee conferă un aspect impresionant.

În ceea ce priveşte flora prezentă în rezervaţie, întâlnim o serie de plante interesante şi rare. 
Astfel, pe terenurile alunecate din est găsim garoafa endemică, iar în vâlcelele de la poale se găseşte stepa cu salvia nutans, precum şi exemplare rare de stejar pufos. Pe versanţii domoli din partea superioară întâlnim specia Onosma Heterophyllum cu Agropyron Cristatum. Pe colinele din vest sub râpă se păstrează Caricetum Humilis-Brachypodium Pinnatum Transsilvanicum şi Staticetosum Tataricae cu Centaurea Atriopurcurea şi multe alte elemente de stepă caldă sudică. Păduricea din faţa râpei este o asociaţie Acereto-Tilietum Medio-Transsilvanicum şi adăposteşte feriga mediteraneană Asplenium Adiantum-Nigrum şi arbustul Cotonester Integerrimus.

Rezervaţia naturală Râpa Roşie este cu siguranţă un loc unic ce nu trebuie să-l ratezi în excursia ta, fiind un areal de o frumuseţe aparte datorită unicităţii ce caracterizează în mare parte relieful şi fauna ce şi-a găsit adăpost aici.

Rezervatia naturala Rapa Rosie


Articole din categoria Sebes: